Posted on

Ny bok om slektsforskning med DNA

“Slektsforskning med DNA” av Peter Sjölund til norsk ved Rune Nedrud og David W. Howden

DNA for slektsforskning har blitt den nye måten å finne slekt på, men kan dette skje uten gammeldags slektsforskning i folketellinger og kirkebøker? Nei, skal en få full glede av å ta en DNA-test må en også i forkant ha kontroll på slektsleddene og etterkommerne etter disse. Vil du få full nytte av en DNA-test må du vite noe om DNA, ellers blir nytten av en test liten.

Nytt hjelpemiddel for norske slektsforskere

DNA er flott, men altså ikke uten papirforskning først. For å hjelpe norske slektsforskere i bruken av DNA har jeg i samarbeid med David W. Howden oversatt den populære boken om DNA som ble skrevet av Peter Sjölund og utgitt på svensk. Den har solgt i tusener av eksemplarer i Sverige og mange nordmenn har nok også skaffet seg boken på svensk. Nå er den her på norsk og med norske eksempler. Eksemplene på funn gjort med DNA-tester omfatter kjente norske slekter som Galtung, Schanke og Slede/Dal. Boken gir grunnleggende kunnskap om bruk av DNA-tester for slektsforskere. Den kan regnes som en innføring i temaet for den som er usikker på hvordan DNA skal brukes og på hvilken måte testresultatene kan benyttes etter at de har kommet tilbake. Treff på DNA-slektninger kan være utrolig morsomt, men hvis man ikke vet hvordan man kan utnytte denne flotte ressursen vil en test bare være frustrerende.

Hvordan lære seg å bruke DNA?

Den beste og enkleste måten å lære seg verktøyet på er å lese boken “Slektsforskning med DNA”. Den er på norsk og i en lettlest form over 144 sider inklusive en ordliste over spesialuttrykk som en slektsforsker som har tatt en DNA-test bør vite betydningen av. Boken er praktisk innrettet slik at den forklarer mer om bruken enn om hva DNA er. Den legger ikke så mye vekt på den mer vitenskaplige delen av DNA. Derimot vises det hvordan DNA arves og hvordan du kan bruke DNA for å verifisere papirforskningen din ved hjelp av dette verktøyet. DNA gir deg ikke alle svar vedrørende slekten din, men du vil garantert finne nye slektninger. Du vil kanskje også finne andre slektsinteresserte slektninger du kan utveksle fakta, bilder og informasjon med.

Boken er tilsalgs hos Norsk Slektshistorisk Forening og kan bestilles fra deres hjemmeside.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *