Posted on

Hvor blir det av kildekritikken?

kildekritikk
kirkebok
utsnitt av kirkebok

Det er dessverre en økende trend i tiden at de som leter etter slekten sin tyr til lettvinte løsninger. Vi ser at stadig flere lar seg lokke av fristende tilbud fra store kommersielle aktører som forteller oss at vi kan finne slekten vår på fem minutter, kanskje i løpet av reklamepausen mellom vårt favorittprogram og neste fotballkamp på tv. Hadde det vært så enkelt hadde vel knapt slektsforskning vært aktuelt som hobby. Selskapene er ute etter pengene dine, og lar deg få et inntrykk av at de har alle opplysningene du trenger for å ferdigstille slektstreet ditt i en fei. Men hvorfor lar de da medlemmene betale årsmedlemskap for tilgangen til disse sidene. Dagskort skulle holde i massevis hvis de kunne stå inne for budskapet i reklamen sin.

Når jeg gang på gang på sosiale medier leser at folk føler seg snytt av de samme selskapene fordi de må betale mye penger for disse tilgangene, og at de blir trukket automatisk fra kontoene sine for større beløp enn de regnet med, da er på tide å bruke litt tid på å fortelle de samme menneskene at slekten ikke er noe de nøster opp i løpet av helgen.

De fleste av oss er glad for at stadig flere kilder gjøres tilgjengelig for oss på internett. Arkivverket gjør en stor jobb for å gi oss mest mulig kildemateriale lett tilgjengelig fra sofaen, likevel kan vi mene at det ikke går fort nok og at det er langt igjen til vi kan sitte rolig hjemme i våre stuer med alt materiale vi trenger.

kildekritikk
kildekritikk er nødvendig

Kommersielle aktører ser ikke ut til å skjenke dette en tanke. En for stor del av det slektsinteresserte publikum ser ut til å foretrekke samler-metoden, som går ut på å samle flest mulig personer med tilknytning til slekten inn i et stort slektstre som så skal publiseres sammen med alle de andre uriktige slektstrærne på nettet, slik at de kan skryte på seg et stort antall «slektninger». For de av oss som gjerne vil ha et riktig tre er det fremdeles slik at det tar lang tid å finne opplysningene og angi kildene som kan knytte personene sammen slektsmessig. Skal vi med god samvittighet kunne overlevere slektstreet videre til slektens neste generasjoner er det helt essensielt at de også kan kontrollere riktigheten av forskningen ved hjelp av informasjoner om hvor opplysningene er funnet og hva de betyr for slektssammenhengen. Et godt tips for å lære litt om kildekritikk er enten å lese seg opp på temaet ved hjelp av bøker, se på videoer på Youtube, eller i det minste gjøre noen søk på google etter sider som har kildekritikk som tema.

Opplysninger som er funnet på internett, det være seg hos kommersielle aktører eller på helt private nettsider, er IKKE til å stole på før kildene for opplysningen er sjekket og funnet riktige. Om noen skulle mene noe annet, vil jeg henvise til avsnittet om samlerne av «slekt». Opplysningene og slektstreet blir ikke riktigere om du må betale penger for det. Selv det som står i bygdebøkene, som også er uten kildeopplysninger, må sjekkes opp før de legges inn i slektsprogrammet ditt. Og slektsprogrammet har du selvsagt på egen pc, ikke på nettet, og med en fersk backup som kan redde deg om noe skjer med pc’en din. Lykke til med videre slektsforskning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *